Nordic Activity Contest from the Czech Republic

Inspired by OMs in the Czech Republic who were able to make QSOs with northern stations during the Nordic Activity Contest, I decided to take my portable rig and visit one spot near my home QTH. Unfortunately, the conditions were poor. I only heard two stations but was unable to make QSO with them. At least we started the portable season with grilled meat from a campfire 🙂

Radovič lookout in background of campfire
YL operating campfire
YAESU FT-857d juiced by lead-acid 12V/10Ah battery, YAESU FT-2DR, loogbook and RTL-SDR connected to macbook air with GQRX as scanner.
My Diamond antenna A430S10  and rig with sunset
OK1BT with dinner 🙂

Some useful links:

2 thoughts on “Nordic Activity Contest from the Czech Republic”

  1. Ahoj Tomáš mame veľa spoločného ako pozerám … na tvoje www som narazil dnes náhodne pri hľadaní Trivec Avant SATCOM antény máš to super urobene ja mám ale tiež svoju self MADE derivát ale skladby do vrecka pre satelit SO-50 . Taktiež pracujem v armáde konkrétne u Dopravného krídla gen.M.R. Štefánika v Kuchyni pri Malackách, povodne som vyštudoval Radiotechnicke Vybavenie lietadiel na VLA v Košiciach. Chcel by som s tebou hodiť prosím reč ohľadne tej antény moja je plne schopná RHCP tak ak by ti zvýšil čas pls ozvi sa buď na mail matus.lehocky@gmail.com alebo na +421908896710 VĎAKA S pozdravom 73 kpt.Ing. Matúš LEHOCKÝ ( OM0AML)

  2. Zdravím Tě Matúši,
    děkuji za pochvalu mého snažení, stálo to nějaké úsilí ale výsledek stojí za to.
    Předpokládám, že ses ke mně proklikal z domény OK1BT.cz a bavíme se o této anténě: http://ok1bt.cz/doku.php?id=ham:av2040 Ta je od začátku navrhovaná pro fungování na sdílenkách na 70 cm nebo PMR, tak aby ji mohli kolegové používat v “boji” na airsoftu nebo cvičení. Jde jakoby o yagi-uda s jedním reflektorem, jinak ty ostatní elementy jsou jen balast, aby to vypadalo. Takže to umí jen lineární polarizaci, což na direktní spojení stačí. Pokud bys chtěl RHCP, tak by stačilo vyřešit fázový posuv, mám velmi dobré zkušenosti s touto konstrukcí: http://ok1bt.cz/lib/exe/fetch.php?media=ham:turnstile255mhz.jpg nebylo by složité ji dodělat. Měj se dobře, ať se Ti daří. 73!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.